سونامی محدویت‌ها؛ راهکارهای طالبانی برای حذف کامل زنان

دو دهه دوره جمهوریت هرچند مشکلات فراوان داشت، اما فرصت مغتنمی بود که در آن زنان توانستند از حصار بیشتر محدودیت‌ها رهایی یافته و در صدد تثبیت جایگاه خویش در اجتماع برایند. در آن دو دهه تشکلات زنان شکل گرفت، فعالیت‌ها برای حقوق زنان افزایش یافت و زمینه تحصیل، اشتغال و فعالیت در اجتماع هرچند گاهی با اصطکاک، برای زنان مهیا شد. ولی با تسلط مجدد گروه طالبان، رفته رفته محدودیت‌ها با بهانه‌های مختلف و تدریجاً علیه زمان اعمال شده و چهره و رنگ شهرها مردانه شد.

نویسنده: طارق قاسمی

طالبان گروهی جرمی، تروریستی، مافیایی، مرتبط با مواد مخدر و لشکر نیابتی استخبارات منطقه است که پشت نقاب قومیت و مذهب پنهان شده و با دستاویز قرار دادن نصوص و آموزه‌های دینی-مذهبی، قرائت بسیار خشن و زن ستیزانه از اسلام ارائه می‌کند که جز با حذف کامل زنان از اجتماع، به کمتر از آن راضی نمی‌شود.

از این رهگذر، طالبان در بیش از یک سالی که بر کشوری مثل افغانستان با تنوع گسترده قومی، زبانی، مذهبی و فرهنگی حاکم شده، سونامی محدودیت‌های مدنی و اجتماعی و سیاسی و مذهبی و جنسیتی راه انداخته که تا سطح هشتاد درصد قربانی و آدرس آن نیز زنان است؛ زیرا در قرائت طالبانی از دین و مذهب، زن فقط وسیله اغواگری شیطان و دام راه مردان مومن است و چه بهتر که در چاردیواری خانه‌ها و تحت نظارت شدید مردان مومن محصور باشد.

روی این اساس خشن و زن ستیزانه از نصوص مذهبی، طالبان کارزار گسترده‌ای را علیه زنان آغاز کرده و تاکنون به صورت تدریجی و گام به گام، این قشر جامعه را رانده و منزوی کرده است.

آنچه در قرائت طالبانی از منصوصات دینی بسیار جالب توجه است، این که طالبان خود می‌دانند، خوانش آن‌ها از آموزه‌های دینی چنان خشن، غیر انسانی و مخالف روحیه تساهل مذهبی است که برای پیاده کردن آن ناگزیر به صورت تدریجی عمل می‌کنند تا حساسیت‌ها را نانگیزند.

طالبان برای کتمان برنامه‌های رادیکال و عقب مانده خود همواره از پسوند اسلامی استفاده می‌کنند؛ زیرا می‌دانند که مردم افغانستان به شدت مذهبی هستند و در برابر احکام و دستورات اسلامی مخالفت نمی‌کنند؛ پس برای راندن زنان نیز هر محدودیتی که اعمال کرده‌اند، از سنگر دین بوده و پسوند اسلامی داشته است، مثل: شکل مورد نظر طالبان از حجاب با پسوند اسلامی، حضور زنان در آموزش و تحصیل با پسوند اسلامی و حق سفر و کار زنان با پسوند اسلامی.

به تازگی، طالبان اعلام کرده‌اند که مجریان زن و مرد به صورت مشترک و همچنان مجریان زن با دعوت مهمانان مرد نمی‌توانند برنامه اجرا کنند. چنین برخوردی با زنان بدون شک که پایگاه و خاستگاه جرمی و غیر اسلامی دارد و جزو فرهنگ مردم افغانستان نیز نیست.

بنا بر این، طالبان زنان را در واقع نیرویی تعریف می‌کند که شکننده خشکه مقدسی رهبران این گروه نزد ماشین جنگی ربات وار آن‌ها بوده و خطر آن به مراتب بیشتر از هر نیروی دیگر است؛ زیرا اگر به زنان میدان داده شود، تقس کاذب رهبران این گروه که در دو دهه گذشته به گوش پیروان فاقد تعقل و خرد آن‌ها تزریق شده، شبه فرو خواهد ریخت، پس بهترین گزینه حذف کامل زنان از عرصه زندگی جمعی افغانستانی است.

Back to top button