مسوولیت حکومت طالبان در قبال پروژههای عمرانی
بهتازگی رییس اداره برق تاجیکستان اعلام کرده است که به دلیل وضعیت امنیتی و بحران موجود در افغانستان، کار پروژه انتقال برق کاسا-۱۰۰۰ برای افغانستان فعلاً متوقف میماند. این خبر برای افغانستان از جهات مختلف نگران کننده است و برای حکومت طالبان نیز پیام واضح دارد. افغانستان از نظر اقتصادی و خدمات رفاهی و اجتماعی در شرایط دشوار و سختی بهسر میبرد. جدا ازاینکه اکثریت مردم و شهروندان کشور به دلیل نبود برق دایمی و عمومی رنج میبرند، اکثریت کارخانهها یا فابریکههای کشور و در کل پارکهای صنعتی به خاطر مشکلاتی که در برقرسانی موجود است، نمیتوانند به درستی فعالیت کنند و طی سالهای اخیر خیلی از سرمایهگذاران از این بابت با مشکلات جدی مواجه شده اند. توقف پروژههای عمرانی و بازسازی افغانستان هم به لحاظ سیاسی و هم به لحاظ اقتصادی افغانستان را متضرر و آسیبپذیر میسازد. ظاهراً حکومت تاجیکستان یکی از مهمترین دلایل این توقف را مشکلات امنیتی در افغانستان عنوان کرده است که این موضوع به حکومت طالبان ارتباط میگیرد که مسوولیت تأمین امنیت کشور را به عهده دارد. هرچند حکومت طالبان بارها در نشستها و کنفرانسها یادآور شده و میشوند که اکنون امنیت سرتاسری در کشور برقرار است، اما لازم است امنیت این پروژهها را ضمانت کند و به تمویلکنندههای پروژه و شرکای پروژههای بزرگ اقتصادی و عمرانی اطمینان دهند که مشکلی رخ نمیدهد. البته انفجارها و حملات انتحاری که هرازگاهی به وقوع میپیوندد، هم برای مردم کشور نگرانکننده است و نیز افغانستان را برای کشورهای منطقه و جهان ناامن نشان میدهد و حکومت طالبان مسوولیت دارد تا جلو این حملات و انفجارها را بگیرد تا افغانستان برای جهان ناامن معرفی نشده و برای تطبیق پروژهها مانع ایجاد نشود.
توقف یک پروژه بزرگ تجارتی و اقتصادی، میتواند برای سایر پروژهها نیز تأثیرات منفی به جا بگذارد و اینگونه است که زمینههای سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی نیز محدود خواهد شد و این مسأله مستقیماً روی زندگی مردم تأثیر منفی میگذارد. اساسیترین ضرورت برای پیشرفت اقتصادی و توسعه هر کشور، ثبات سیاسی است؛ پس لازم است که مسوولین حکومت طالبان به وضعیت کنونی فکر و تأمل کنند و به دنبال یک راه حل اساسی باشد که چهگونه ثبات سیاسی کشور را باید تأمین کنند و چهگونه میتواند توجه نیروهای مختلف و گوناگون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه را برای تأمین ثبات سیاسی جلب کند که این موضوع کاملاً یک امر سیاسی است و به مسأله تقسیم قدرت سیاسی و چهگونگی حکومتداری ارتباط پیدا میکند.
لازم است که راهکارهایی در نظر گرفته شود که میزان نارضایتیها به حداقل برسد، اعتماد مردم جلب شود و زمینه برای مشارکت فراگیر سیاسی فراهم شود، تا از این طریق، ثبات سیاسی پایدار در جامعه تحقق پیدا کند؛ چون ثبات مهمترین عامل برای رشد و توسعه تجاری و اقتصادی شمرده میشود. به هر میزانی که فضای سیاسی در جامعه متشنج و امنیت آسیبپذیر باشد، زمینهها و فضا برای سرمایهگذاریها و تطبیق پروژههای اقتصادی و عمرانی نیز فراهم نخواهد شد و این گونه است که افغانستان همچنان در عقبمانی تاریخی گیر خواهد ماند. از این رو، لازم است که تلاشهای بیشتری صورت گیرد تا پروژههای روی دست متوقف نشده و زمینه سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی در افغانستان فراهم شود تا اقتصاد کشور رونق بگیرد.