جایگاه و منزلت معلم در جامعه

مقاله از: خیرالله محمدی

جایگاه و منزلت که معلم در یک جامعه دارا می‌باشد هیچ وقت از دید کسی پنهان نبوده و نخواهد بود. همیشه وقت جایگاه معلم دارای فراز و نشیب های بوده است که در بعضی جوامع معلم مورد احترام و جایگاه والا بوده در حالیکه در بعضی جوامع دیگر معلم جایگاه یک فرد عادی جامعه را دارا است و بس.

در تقویم جهانی یک تاریخ خاص برای تجلیل ازجایگاه و مقام معلم و روزجهانی معلم اختصاص یافته  که هرسال از سوی نهادهای بین‌المللی، منطقه‌ای، کشورهای جهان تجلیل صورت می‌گیرد. نویسندگان در مورد جایگاه معلم مقاله می‌نویسند، محقیق در کشورهای مختلف در رابطه به جایگاه معلم در جامعه تحقیقات گسترده‌ای را انجام داده و انجام می‌دهند.

معلم در ادیان مهم جهان هم دارای جایگاه ومنزلت بوده است که همه پیامبران الهی خود را معلم و رهنمای خطاب نموده اند. بزرگ ترین معلم جهان بشریت حضرت رسول خاتم “ص” به این ویژگی خود افتخار می‌کرد. آن بزرگوار زمانی که با دو گروه در مسجد مواجه شد که گروه او ل عبادت می‌کردند و گروه دوم را که در محضر استادی علم می‌آموختند، افضل دانست و فرمود: “همانا که من به عنوان معلم مبعوث شده ام”. (1386، عبدالکریم پاک نیا).

منشأ ایجاد هرگونه تحول بنیادین در نظام آموزش و پرورش را باید در جایگاه و اعتبار محوری معلم جستجو کرد. بدون تردید آینده و دورنمای هر کشوری را می‌توان از نگاه افراد آن جامعه به آموزش و پرورش آن دریافت. اهمیت معلم به عنوان رکن اصلی تعلیم و تربیت برکسی پوشیده نیست در این رهگذر منزلت اجتماعی معلمان به معنای موقعیت و پایگاه و اعتباری اجتماعی که جامعه برای آنان قائلند می‌تواند در انجام شایسته وظایف شغل خطیر آنان حایز اهمیت باشد. (1399، گودرز بهرامی و دیگران، ص132).

معلمان بعد از انبیا وارثان رسالت تعلیم و تربیت انسان‌ها هستند و مسووول پرورش روح آدمی و سوق دادن عقل او به سوی کمال و در نهایت رضایت و خشنودی پروردگار می‌باشند. معلمی از مشاغلی است که در بعد فرهنگی جامعه ایفای نقش می‌کند و همیشه در سلسله مرتب اجتماعی، جایگاه اجتماعی آن مورد توجه بوده و است. آموزش و پرورش به عنوان نهاد فرهنگی – اجتماعی، نقش اساسی و بی‌بدیل در تربیت نیروی انسانی و تولید سرمایه اجتماعی و فرهنگی در فرآیند رشد و تعالی کشور ایفا میکند، به گونه های که آینده کشور در آیینه آموزش و پرورش امروز قابل مشاهده است.(1394،محمد رضایی،موحده؛ پروین سالاری).

در اخیر باید یاد آورشد اینکه با توجه به تغییرات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی که در این سال‌های اخیربه خصوص تحولات سیاسی سال گذشته در کشور ما افغانستان بوجود آمده است جایگاه و منزلت معلمان نیز متأثر از این تغییرات همواره مورد توجه بوده و با توجه به وضعیت موجود ایجاب می‌کند که عوامل مهم که می‌توانند بر جایگاه و منزلت اجتماعی معلمان در جامعه امروز مؤثر واقع شوند مورد بررسی و جستجو قرار گیرند.

این مقاله کوتاه را به همه معلمین جهان مخصوصاً معلمین رنجدیده افغانستان تقدیم می‌نمایم به امید که توانسته باشم از معلمین زحمتکش افغانستان قدردانی نمایم.

Back to top button