عدم حضور زنان در نشست “علمای دینی طالبان”؛ این نشست برای زنان افغانستان مشروعیت ندارد
گزارش: شمیمه احدی
طالبان پس از آن که قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، نخستین نشست را به روز (پنجشنبه، نهم سرطان، ۱۴۰۱ههش) بهنام “نشست علمای دینی” در خیمه لویهجرگه در کابل دایر کردند.
در این نشست ۳۰۰۰ عالم دین مرد اشتراک داشته اما از زنان دعوت صورت نگرفته است.
عدم حضور زنان در این نشست واکنشها و انتقادهای زیادی را در داخل و خارج از افغانستان در پی داشته است.
هدا خموش، فعال حقوق زن با اعتراض به عدم حضور زنان در نشست علمای دینی طالبان میگوید،”از زمانی که طالبان به افغانستان تسلط پیدا کردند، تمام زمینههای کاری و آموزشی را برای زنان بستند. زنان را با بهانههای مختلف از جامعه بهطور سیستماتیک حذف کردند.”
او گفت که حکومت طالبان مشروعیت داخلی و خارجی ندارد. به حقوق زنان ارزش قائل نیستند. با گرفتن لوی جرگه تحت نام نشست علما برای زنان افغانستان غیر قابل قبول و اعتبار است.
خانم خموش می افزاید که دید طالبان برای زنان دید برده داری است و حذف آنان از سیستم و و بدنه دولت و جامعه در این نشست به صراحت دیده میشود. طالبان با عدم دعوت زنان در نشست علمای دینی کابل نشان دادند که با این کار آنها زنان را به عصر برده داری و زنده به گور کردن میبرند.
برگزاری این نوع نشستها هیچگونه تغییری در وضع افغانستان نخواهد آورد.
ما زنان افغانستان مخالف برگزاری این گونه نشستها هستیم که نتوانیم حضور خود را برای برابری، رای و آزادی داشته باشیم.
نوریه اشرف، استاد دانشگاه با ابراز نا امیدی از آینده زنان افغانستان در حکومتداری طالبان میگوید،” من و تمام زنانی که هرچه تلاش کنیم در مورد حقوق زنان بگوییم، تاثیر ندارد. بارها صدای ما خاموش شده است و دنیا هم
تماشا گر است.”
خانم اشرف میافزاید که سران طالبان حقوق اسلامی زنان را میدانند؛
اما فکر و مفکوره افراطی آنها از دین کرده بیشتر به فرهنگ قبیلوی ارزش میدهند.
آمنه کوهستانی، خبرنگار در کابل میگوید،” زنان نصف پیکر جامعه و بیشتر از مردان در تربیت و پرورش جامعه و اجتماع بسا نقش مهم و ارزنده دارند. نادیده گرفتن زنان افغان یعنی فلج و معیوب شدن اکثریت بدن اجتماع گفته میشود.”
او تاکید میکند که عدم حضور دختران در مکتب، بیکاری زنان و در حال حاضر اجازه ندادن زنان در جرگه علما، از بین بردن هویت و شخصیت زنان از جامعه شمرده میشود.
شماری در شبکههای اجتماعی با انتقاد از عدم حضور زنان در این نشست، تاکید کردهاند که این نشست از دید آنان «مشروعیت ندارد».
هیدربار، مسئول زنان دیدهبان حقوق بشر با انتقاد از عدم حضور زنان در این نشست در صفحه توییترش نوشت:
«سه هزار مرد در یک اتاق در مورد نحوه رفتار زنان بحث میکنند».
دکتر عالمه٬ محقق و معاون پیشین امور حقوق بشر و جامعه مدنی وزارت دولت در امور صلح نیز در واکنش به این موضوع در صفحه توییترش نوشت: «این که زنان در نشست طالبان شرکت ندارند، از دید من خوب است. زنان به یقین در اثر فشار نمیتوانستند نظر خود را بیان کنند و طالبان به نحوی میخواهند مشروعیت بگیرند و آن هم از ملاهای همفکر خود. این نشست از دید ما مشروعیت ندارد».
همچنین جنبش زنان مقتدر افغانستان نیز در اعتراض به این نشست گردهم جمع آمده و تاکید کردهاند که از نظر آنان «این نشست مشروعیت ندارد».
شمار دیگری از زنان معترض نیز در نامهای از شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستهاند تا برای حفظ حقوق اساسی زنان بر طالبان فشار بیاورد.
به گزارش بیبیسی ذبیحالله مجاهد٬ سخنگوی طالبان در واکنش به این انتقادها گفته این نشست به درخواست علما برگزار شده و مسئولان حکومت طالبان در دعوت زنان به این نشست نقشی نداشتهاند.
عبدالسلام حنفی، معاون رییس الوزرا طالبان گفته است که در این گردهمایی بزرگ مردان از زنان افغان نمایندگی خواهند کرد.