۴۳مین سالگشت تجاوز ارتش سرخ شوروی در افغانستان
روزنامه پنجره: ششم جدی، یادآور تجاوز نظامی توسعهجویانه اتحاد جماهر در افغانستان است. ۴۳سال پیش از امروز، در روز ۶جدی ۱۳۵۷، ارتش سرخ شوروی سابق، خلاف تمام نورمها و قوانین بینالمللی و شرافت سیاسی، با 100,000 نیرو، به افغانستان تجاوز و این کشور را اشغال نظامی کرد؛ ولی، پس از ۱۰سال تمام، بهشکست ذلیلانه موجهشد و با سرخم و وجدان مملو از شرمساری، از افغانستان خارجشد.
تجاوز شوروی در افغانستان، پس از جنگهای اول و دوم جهانی، یکی از واقعههای بزرگ و فاجعهبار قرن ۲۰ میباشد که وسعت و ژرفنای اینفاجعه بشری، وجدان انسانها را بهشرمساری مواجهمیسازد. همه جهان، بهویژه مردم افغانستان، شوروی را متجاوز و مسبب اصلی جنگهای خانمانسوز در کشور میدانند؛ تجاوز و جنگیکه تاهنوز کشور ما غرق عواقب آن است.
برای مردم افغانستان، ارتش سرخ متجاوز بود. اما به روایت تاریخی و مقامات شوروی سابق همهچیز به سفر و توافق محرمانه چند ماه پیش نورمحمد ترکی، نخستین رییس جمهور دموکراتیک خلق افغانستان بهمسکو، برمیگشت.
ششم جدی، روز سیاه و فراموش ناشدنی در تاریخ کشور میباشد. بعد از ۱۰ سال، پس از جنگ پر تلفات از افغانستان، اتحاد جماهر شوروی سابق، از افغانستان خارج شدند؛ اما ششم جدی ۱۳۵۸ و پیامدهای ناشی از این روز، خاطرات تلخی و فراموش ناشدنی را برجا گذاشته است.
پس از دهسال جنگهای ویرانگر و خونریزی های وحشتآور در افغانستان، بالاخره، در ماه دلو سال ۱۳۶۷، ارتش شوروی، در قبال مردم ما و وجدان جمعی جهانی بهشکست مواجه شده، سرخمانه و با پذیرش شکست، از افغانستان خارج شد؛ اما، پیآمد تجاوز شوروی در افغانستان، خیلی وحشتناک و از هر نظر یکفاجعه بشری میباشد. برآورد میشود که حدود یکمیلیون (1,000,000) افراد ملکی، هشتادهزار (80,000) نظامی افغان (دو طرف جنگ) و چهاردههزار(14,000) عسکر شوروی در این جنگ دهسال کشتهشده و یکونیممیلیون(1,500,000) معلول و معیوب برجای گذاشته است و بر اساس امارهای سازمان جهانی مهاجرت و کشورهای همسایه، در کل حدود 3,000,000 افغان تنها در پاکستان و ایران مهاجر شده است.
از پیآمدهای زیانبار و جبرانناپذیر، تجاوز شوروی در افغانستان، ویرانی زیرساخت های مادی و فرهنگی و تداوم جنگها و دشمنیها در اینکشور میباشد که تا حال ما گرفتار نتیجه شوم و سیاه آن میباشیم.