بیانیه مطبوعاتی

سازمان ملل متحد؛

هیئت بلند رتبه سازمان ملل متحد به رهبری معاون سرمنشی سازمان ملل متحد از مقامات حاکم طالبان می‌خواهد تا فرمان‌های اخیرو، که حقوق زنان و دختران را محدود می‌کند را لغمو نمایند و می‌گوید که افغان‌ها نباید کنار گذاشته شوند.

کابل، افغانستان ۲۰جنوری  ۲۰۲۳ – به نمایندگی از سازمان ملل متحد، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد، آمنه محمد، مدیر اجرایی سازمان ملل متحد برای زنان، سیما باهوس، و خالد خیاری، ریس امور سیاسی و صلح دفتر سرمنشی سازمان ملل، یک سفر چهار روزه به افغانستان را جهت ارزیابی وضعیت، تعامل با مقامات حاکم و تأکید برهمبستگی سازمان ملل متحد با مردم افغانستان تکمیل کردند.

در جریان این دیدارها با مقامات حاکم طالبان در کابل و قندهار هیئت متذکره مستقیماً این هشدار را در رابطه به فرمان های اخیر در مورد منع کار زنان درموسسات غیردولتی ملی و بینالمللی ابلاغ نمودند که این اقدام کار موسسات متعددی را که به میلیون‌ها افغان آسیب‌پذیر کمک می‌کنند را تضعیف می‌کند.

مقامات حاکم اخیراً به بستن پوهنتون‌ها تا امر ثانی به روی محصلین دختر در سراسر کشور اقدام نموده اند، دختران را از تعلیم در مکابت متوسطه منع کرده‌اند، آزادی گشت و گذر زنان و دختران را محدود کرده‌اند، زنان را از اکثر بخش‌های نیروی کار محروم کرده‌اند و زنان را از ورود به پارک ها، سالون‌های ورزشی و حمام‌های عمومی منع کرده اند.

خانم محمد گفت: “پیام من بسیار واضح بود: در حالی که ما از استثناهای مهم ایجاد شده برای کار زنان استقبال می‌کنیم، ولی این محدودیت‌ها زنان و دختران افغان را در خانه‌های خویش محبوس می‌کند، حقوق آنها را نقض می‌کند و جوامع را از خدماتشان محروم می‌کند.”

خانم محمد افزود: ” آرزوی همه ی ما یک افغانستان مرفه است که با خود و همسایگان خود در صلح و در یک مسیر توسعه
پایدار باشد. ولی در حال حاضر، افغانستان در میان یک حالت بحران انسانی وحشتناک و یکی از آسیب پذیرترین کشورهای روی زمین در برابر تغییرات اقلیمی خود را در حال منزوی کردن است. ما باید برای پر کردن این خلاع هر کاری را که در توان
داریم انجام دهیم.”

خانم محمد و خانم باهوس در جریان ماموریت خویش با جوامع آسیب دیده، کارکنان بشردوستانه، جامعه مدنی و دیگر دست اندرکاران کلیدی در کابل، قندهار و هرات ملاقات کردند.

خانم باهوس گفت: ” ما شاهد استقامت فوق العاده‌ای بودیم. زنان افغان از شجاعت و ایستادگی در برابر حذف شدن خویش از حضور در اجتماع هیچ شکی برای ما باقی نگذاشتند. آنها به دفاع و مبارزه برای حقوق خود ادامه خواهند داد و ما مسولیت داریم در انجام این کار از آنها حمایت کنیم.”

” آنچه در افغانستان اتفاق می‌افتد، یک بحران شدید حقوق زنان و زنگ خطری برای جامعه جهانی است. این نشان می‌دهد که چند دهه پیشرفت در زمینه حقوق زنان چقدر سریع می‌تواند در عرض چند روز معکوس شود. زنان سازمان ملل در کنار همه زنان و دختران افغان می ایستد و به تقویت صدای آنها برای بازپس گیری همه حقوق خود ادامه خواهد داد.”

سازمان ملل متحد و شرکای آن، از جمله سازمانهای غیردولتی ملی و بینالمللی، به بیش از ۲۵میلیون افغانی که به کمک های بشردوستانه وابسته هستند، کمک می‌کنند تا زنده بمانند، و همچنان متعهد به ماندن و ارائه کمک ها هستند.

جدید ترین احکام صادر شده توسط مقامات حاکم مبنی بر ممنوعیت کار زنان برای سازمان های غیردولتی، بسیاری از شرکا را مجبور به توقف عملیاتی کرده است که دیگر نمی‌تواند به طور مصون و معنی دار انجام شود. در حالی که معافیت‌های اخیر از ممنوعیت ارائه شده توسط مقامات حاکم، فضای را برای کمکهای بشردوستانه برای ادامه فعالیت‌ها – و در برخی موارد از سرگیری – باز می‌سازد، اما این امر ها تنها محدود به چند سکتور و فعالیت می‌شوند.

خانم محمد گفت: “ارائه مؤثر کمکهای بشردوستانه مبتنی بر اصولی است که مستلزم دسترسی کامل، ایمن و بدون مانع برای همه امدادگران از جمله زنان است.”

این سفر به افغانستان به دنبال یک سلسله رایزنی در سطح عالی در مورد افغانستان در سراسر خلیج فارس و آسیا صورت گرفت.

این هیئت با رهبری سازمان همکاری اسلامی، بانک توسعه اسلامی، گروه های زنان افغان در انقره و اسلام آباد و گروهی از سفرا و نماینده خاص برای افغانستان مستقر در دوحه دیدار و گفتگو نمودند.

این هیئت با رهبران دولت‌های منطقه و رهبران مذهبی برای دفاع از نقش حیاتی و مشارکت کامل زنان و حمایت از مردم افغانستان جلساتی را برگزار نمود.

در طی این بازدیدها، کشورها و شرکا به نقش حیاتی سازمان ملل در ایجاد پلهایی برای یافتن راه حل های پایدار، و همچنین فوریت برای ارائه پشتیبانی نجات بخش و حفظ مشارکت مؤثر، به رهبری هییت معاونیت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) تاکید ورزیدند.

آنها خواستار تشدید تلاش ها برای انعکاس فوری این وضعیت شدند و بر اهمیت یک واکنش واحد از سوی جامعه بین المللی تاکید کردند.

نیاز به یک مسیر سیاسی احیا شده و واقع بینانه به طور مداوم برجسته شد و همه بر اصول اساسی، از جمله حقوق زنان و دختران برای تحصیل، کار و زندگی عمومی در افغانستان متفق بودند.

اجماع وسیع وجود داشت که رهبری منطقه و سازمان همکاری اسلامی در مورد این موضوعات حیاتی است.
پیشنهاد برای تدویر کنفرانس بین المللی زنان و دختران در جهان اسلام در ماه مارچ ۲۰۲۳نیز مورد بررسی و در أصول مورد
تایید قرار گرفت.

برای اطلاعات بیشتر لطفا با مراجع ذیل تماس بگیرید:
دفتر سخنگوی سرمنشی سازمان ملل متحد
فرهان حق،haqf@un.org
یوناما
spokesperson-unama@un.org
دفتر زنان سازمان ملل
media.team@unwomen.org

Back to top button