سو‌ء تغذی، موضوعی که بیشتر از پیش دامنگیر کودکان در افغانستان شده است

طاهره رحیمی

سوء تغذی یک حالت پتالوژیک است که به سبب کمبود یا افزایش مواد غذایی به وجود می‌آید و در کشور ما افغانسان نیز به حالتی اطلاق می‌گردد که از سبب کمبود، فقدان، عدم جذب و یا ضیاع بیشتر مواد غذایی ایجاد می‌گردد. سوء تغذی یک مشکل عمده جهانی بخصوص ممالک رو به انکشاف می‌باشد. آسیا نسبت داشتن نفوس زیاد، بیشترین واقعات سوء تغذی را داشته و افغانستان فعلا بیشترین موارد این واقعات را دارد.

داکتر محمدعلی رحیمی متخصص امراض داخله اطفال موظف در یکی از شفاخانه‌‌‌های کابل در زمینه چنین می‌گوید: با تاسف، نظر به مشکلات موجود، تعداد مراجعین کودکان مبتلا به سوء تغذی در مقایسه به سال‌های گذشته افزایش چشم‌گیری داشته است و شایعترین علت این کثرت مراجعه، گسترش دامنه فقر در کشور است.

این در حالیست، شفاخانه مخصوص کودکان که مسوولیت آن را داکتران بدون مرز در هرات به عهده دارند از افزایش پنجاه درصدی شمار این کودکان نسبت به سال قبل خبر می‌دهد.

مسوول این شفاخانه در هرات می‌گوید: در یک ماه گذشته ما سه صد و هفتاد و چهار کودک را در بخش سوء تغذی بستر کردیم اما در ماه قبل از آن، دو صد کودک دچار سوء تغذی را بستر کرده بودیم. وی افزود: ما فعلا هشتاد و شش تخت در شفاخانه داریم اما بیشتر از یک صد و بیست کودک اینجا بستری هستند. این نشانگر رو به افزایش تعداد مراجعین اطفال مبتلا به سوء تغذی است که متاسفانه بعضی از آنها بعلت گرسنگی شدید، جان شان را از دست می‌دهند.

بر اساس آمار وزارت صحت عامه افغانستان سالانه هفتاد و پنج هزار کودک در افغانستان به علت بیماری‌های ناشی از سوء تغذیه جان خود را از دست می‌دهند.

بر اساس نتایج یک نظر سنجی که برنامه جهانی غذا سازمان ملل چندی پیش در ولایات افغانستان انجام داد، نود وسه در صد از خانواده های افغانستان به غذای کافی دسترسی ندارند.

سازمان‌های جهانی دلیل بلند رفتن آمار کودکان مبتلا به سوء تغذیه را، فقر و عدم مصؤونیت غذایی خانواده‌های افغان بیان کرده است. خواست این خانواده ها از حکومت این است که برای کمک به این کودکان و جلوگیری از از بالا رفتن این آمار  به ایجاد زمینه‌های شغلی و افزایش امکانات صحی بیشتر توجه کنند.

Back to top button