آبی بر آتش؛ حمایت‌های بنیادی امریکا از زنان افغانستان!

در هنگامه‌ای که وضعیت زنان و دختران افغانستان زیر حاکمیت قرون وسطایی طالبان به شدت وخیم است، از جامعه، آموزش، تحصیل، تجارت، فعالیت‌های مدنی و اجتماعی تجرید شده‌اند و سرکوب در اشکال مختلف و چهره‌های گوناگون ادامه دارد، خبر کمک نقدی ایالات متحده امریکا در حمایت از حقوق زنان و دختران افغانستان اگر نگوییم نجات‌دهنده، دست‌کم می‌توان گفت که همانند آبی گوارا بر آتش اختناق طالبانی است.

نویسنده: طارق قاسمی

آماج این سطور مجیز گفتن برای ایالات متحده امریکا نیست؛ زیرا برای چنین مهمی، امریکا خود تریبون دارد و از آن اهدافش را به جهانیان عرضه می‌کند. هدف از نوشتن این سیاهه، بررسی کمک‌های امریکا و تاثیر آن بر جامعه افغانستان به ویژه زنان و دختران این کشور از منظر و دیدگاه داخلی و با توجه به فضای خفقانی است که طالبان در همدستی و همسویی با برخی مدعیان ایجاد کرده‌اند.

اما اگر منصفانه و به دور از دیپلماسی و تشریفات سیاسی بنگریم، ایالات متحده همین اکنون که از سوی برخی کشورهای مدعی متهم به فراموش کردن افغانستان و سپردن زمام امور کشور به دست طالبان هم می‌شود، بیشتر از 1 میلیارد دالر کمک بشردوستانه فراهم کرده و همچنان پیشتاز است. در مقایسه با امریکا، مثلاً کمک بشردوستانه برخی مدعیان دلسوزی برای مردم افغانستان، از حد و قواره ارسال چند جور لباس دست دوم فراتر نرفته است.

وزارت خارجه ایالات متحده امریکا روز شنبه اعلام کرده که مبلغ 327 میلیون دالر به پشتیبانی از حقوق زنان و دختران افغانستان اختصاص می‌دهد؛ چیزی که تاکنون از سوی هیچ کشوری سابقه نداشته است.

در همین حال، کرن دیکر کاردار سفارت این کشور برای افغانستان با جدیت و قاطعیت اعلام کرد که ایالات متحده امریکا از برنامه‌هایی که سبب ارتقای توان‌مندی زنان و دختران افغانستان شود، اکیداً پشتیبانی می‌کند.

با این توضیحات، برگردیم به اصل موضوع. با توجه به رفتار و کردار طالبان علیه زنان و دختران افغانستان، اهدای چنین کمکی بدون شک نیم پیکر اجتماع افغانستان را کمک می‌کند تا درد تجرید و سرکوب و انزوای اعمال شده از سوی طالبان را تسکین دهد و با این پشتوانه حضور خود را دست‌کم در عرصه‌های تجاری و آموزشی حفظ کند.

شاید مسایلی مانند آزادی گشت‌وگذار، حضور در اجتماعات، داشتن نماینده در حکومت و غیره به عنوان مشکلات اساسی زنان مطرح شود که بدون شک خیلی هم مهم است، اما مهمترین مشکلی که زنان افغانستان با آن مواجه هستند، نبود در آمد و مسایل اقتصادی است؛ زیرا زمانی که زنی استقلال اقتصادی نداشته باشد، در گام نخست ناتوان می‌شود، در گام بعدی نیازمند مرد و در گام سوم ناگزیر به نابودی چه از منظر اجتماعی و چه از دیدگاه فردی سوق داده می‌شود که در چنین وضعیتی، کمک‌های بشردوستانه امریکا همانند آب سردی بر آتشی است که زنان افغانستان را آهسته آهسته و توام با شکنجه مضاعف نابود می‌کند.

Back to top button