افزایش مرگومیر مادران در آسیا
گزارش: مهدی انصاری
یونیسف یا صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد در تازهترین آمار خود اعلان کرده است که افغانستان بلندترین مرگومیر مادران را در سطح آسیا دارد و همچنان وزارت صحت عامه کشور میگوید که در سال ۱۴۰۰ هـش در یکصد هزار مادر در افغانستان ۶۳۸ تن زندهگی خود را هنگام ولادت از دست داده است.
در همین حال، انجمن داکتران نسایی ولادی افغانستان به منظور کاهش مرگومیر مادران در افغانستان سمینار دو روزهای را برای ارتقای ظرفیت داکتران نسایی ولادی در کابل برگزار نموده است.
این سمینار روز دوشنبه، دوم جوزا در کابل توسط انجمن داکتران نسایی ولادی افغانستان با اشتراک نمایندههای موسسه بینالمللی UHI، موسسات صحی و نمایندههای وزارت صحت عامه برای دو روز برگزار گردید.
نجم السماء شفاجو، رییس انجمن داکتران نسایی ولادی افغانستان در این برنامه گفته است که این برنامه به حمایت مالی نهاد بینالمللی UHI برگزار شده که یک بخش این نهاد بینالمللی برای صحت زنان افغانستان کار میکند.
خانم شفاجو میگوید: «داکتران خانم به خاطر یاد گرفتن مهارتهای بیشتر در زمینه کاهش مرگومیر مادران از تمام زونها و ولایتهای افغانستان در این برنامه اشتراک نموده است تا این داکتران بتوانند مهارتهای لازم را به هممسلکان خود در ولایتها یاد بدهند و در کاهش مرگومیر مادران کمک کنند.»
خانم شفاجو به ادامه سخنانش میگوید که این سمینارها و ارتقای ظرفیت میتواند مهارت داکتران را بیشتر نموده و در کاهش مرگومیر مادران کمک کند.
همچنان وی میافزاید: «بعد از تحولات سیاسی در کشور، ما داکتران باتجربه را از دست دادهایم که این ضایع بزرگی برای کشور است. اما ما کوشش میکنیم که داکتران با تجربه را در جامعه تقدیم کنیم تا در کاهش مرگومیر مادران کمک کنند.»
داکتر سپوږمی نکبین، یکی از داکتران شهرکابل به رسانهها میگوید: «هدف ما از این سمینارها این است که داکترانی که از زونها و ولایتهای مختلف افغانستان در این سمینار دو روزه اشتراک نموده است ظرفیت و مهارتهایشان را بالا ببریم تا بتوانیم از مرگومیر مادران در افغانستان جلوگیری نمایم.»
همچنین وی میافزاید که داکترانی آموزگار در این سمینار، تمامشان از شفاخانههای مختلف شهر کابل است و هیچ داکتر خارجی در این سمینارها وجود ندارد.
داکتر هما نیکسیر، یکی از اشتراککنندهگان این برنامه میگوید: «برگزاری چنین سمینارها برای داکتران نسایی ولادی بسیار موثر بوده و برای ارتقای ظرفیت داکتران نسایی ولادی یک گام ارزشمند است.»
داکتر یوسفزی، یکی از اشتراک کنندهگان زون شمال در این برنامه میگوید: «این سمینارها برای ارتقای ظرفیت داکتران نسایی ولادی میباشد که تا بتواند مهارتهای بیشتری را بیاموزند و از مرگومیر مادران در افغانستان جلوگیری کنند و همچنان برای جامعه خدمت گزار باشند.»
داکترانی که در این سمینار دو روزه اشتراک کردهاند، از حکومت طالبان میخواهند در ارتقای ظرفیت داکتران نسایی ولادی کوشا باشند و زمینه تحصیل را برای داکتران نسایی ولادی چه در داخل و چه در خارج از کشور فراهم کنند.
این سمینار ارتقای ظرفیت برای داکتران نسایی ولادی در حالی برگزار میشود که در تازهترین گزارش یونیسف یا صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد آمده است که افغانستان بلندترین مرگومیر مادران را در سطح آسیا دارد و وزارت صحت عامه کشور میگوید که در سال ۱۴۰۰ هـش در یکصد هزار مادر در افغانستان ۶۳۸ تن زندهگی خود را هنگام ولادت از دست داده است.