جوانان وابسته به فضای مجازی
تکنالوژی نوین و استفاده از سایتها و شبکههای اجتماعی بخشی از زندهگی جوانان امروزی شده است. تکنالوژی و فراهمسازی زمینههای استفاده آن به صورت فردی از شبکههای اجتماعی راه آسانی را ایجاد کرده است و بدون شک که انترنت و موبایل، ارتباط میان فردی را نسبت به گذشته ساده کرده، به نوجوانان این امکان را میدهد تا روابط متفاوت و جدید را تجربه کنند. از پیامهای کوتاه گرفته الی چترومها اپلیکشنهای جدید و فناوریهای چندرسانهای امکان ارتباط سریع و آسان را میتوان دریافت نمود. پس روابط میان همسالان در زندهگی جوانان تغییری را ایجاد نموده است. دانشمند جامعهشناس اسپانیایی کاستلز میگوید: جریان انتقال فرهنگ از طریق ارتباط صورت میگیرد و با ظهور تکنالوژی جدید دستخوش دگرگونی بنیادی گردیده که ورود فناوریهای ارتباطی و تعاملات انسانی مرسوم در رسانهای ارتباطی و جمعی فرصتهایی را به وجود آورده است.
سهم جوانان به خاطر هویتیابی در دوران مدرن تغییر شکل داده است. در گذشته ‹مکان› نقش کلیدی دارا بود، چون که افراد در محیطهای کوچک و بسته بهصورت بومی زندهگی میکردند و ارتباطشان بهصورت رو در رو در یک محیط ثابت شکل میگرفت. با وارد شدن تکنالوژیهای ارتباطی قادر شدند از مکان خودشان جدا شده به جهانیان بپیوندند.
جان تامپسون انگلیسی معتقد است که رسانهها در دنیای مدرن امر خصوصی و عمومی را از هم تفکیک نموده است. عموم چیزی است که قابلیت مشاهده باشد و خصوصی چیزی است از دایره دید عمومی افراد پنهان یا مخفیانه میباشد. پس گفته میتوانیم ظهور تکنالوژیها و رسانههای جدید تغییرات و تاثیر عمیقتر را بر جوانان گذاشته است.
امروز روشهای ارتباطی با دیگران از طریق انترنت به شدت و با سرعت افزایش یافته است. روزانه بیشتر از ۵۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا از انترنت استفاده میکنند.
در سالهای اخیر گسترش فضای مجازی به کشور ما افغانستان همچنان راه پیدا کرده است. امروز خانوادههای افغانی با فرهنگهای ارتباط شبکههای دیجیتالی، شبکههای فضای مجازی و رسانههای مدرن مقابل شدهاند.
در روزهای پسین با گسترش فضای مجازی، روابط بین اعضای خانواده به سردی گراییده، والدین با فرزندانشان روابطشان سرد است و کاهش یافته است. کمتر با اشتراکات عاطفی، فکری، احساسی و اطلاعاتی روبهرو هستند. چون هر دو از دیدگاه خود زندهگی را تفسیر میکنند، که این همه باعث سوء تفاهم و سرد شدن روابط میگردد.
امروز فضای مجازی چنان نوجوانان و میانسالان را در بازار رنگارنگ خود فرو برده است که هرگز از خبر از دنیا و فعالیتهای دسته جمعی کاهش نمودهاند. گرچه فضای مجازی فرصت علمی و اطلاعاتی بستر مناسب میباشد.
بلکه گسترش فضای مجازی در حوزه ارتباطهای با والدین و خانوادهها از جمله کاهش نقش رهبری در خانواده به دلیل تکنالوژی و از بین بردن حریم خصوصی بین فرزندان و والدین تاثیر منفی تلقی نمود. متاسفانه رشد شتابزده تکنالوژی بدون تحقیق به همین منوال مشکلات روزافزون در این فضای مجازی متحمل شدهایم. بلکه جوانان و میانسالان آغشته به فضای مجازی شدهاند. اما دشوار قابل جلوگیری و کنترول چنانچه هر کدام از آنها به نیازمندی و یا اطلاعات خودشان با دلایل داشتهاند ولی بیش از حد نوجوانان به چنین فضاهای غیرقابل تحمل میباشد. فضای مجازی ورد با عمق بسیار زیاد که ورد آن آسان اما خارج شدن از آن ضررهای روحی و جسمی همراه است، میتوان تا مدتها بار ذهن بر کاربران مجازی داشته باشد.
پس گفته میتوانیم پیشرفت در فناوری اطلاعات راه روش انسان را در ثبت و ضبط تاریخ تغییر داده است. انترنت، شبکههای اجتماعی اصلیترین عوامل تشکیلدهنده فضای
مجازی شناخته میشوند. استفاده جوانان افغانی از شبکههای اجتماعی مجاز روبه گسترش میباشد و پرتعدادترین گروه نسلی جوانان و میانسالان میباشد.