روز جهانی زن تحت سلطه طالبان

روز جهانی زن از جنبشی کارگری شروع شد و به رویدادی در سال تبدیل شد که سازمان ملل متحد آن را به رسمیت شناخته است.

بذر این ماجرا در سال ۱۹۰۸ کاشته شد، زمانی که ۱۵ هزار زن در شهر نیویورک راهپیمایی کردند و خواهان ساعات کار کمتر، حقوق بیشتر و حق رأی شدند. حزب سوسیالیست آمریکا، یک سال بعد از این راهپیمایی، اولین روز جهانی زن را اعلام کرد.

ایدهٔ جهانی شدن این روز از زنی به نام کلارا زتکین بود. او این پیشنهاد را در سال ۱۹۱۰ در کنفرانس جهانی زنان کارگر در کپنهاگ داد. در این کنفرانس ۱۰۰ زن از ۱۷ کشور جهان حضور داشتند که همگی به اتفاق آراء با پیشنهاد او موافقت کردند.
روز جهانی زن روزی است که پیشرفت زنان در جامعه، سیاست و اقتصاد جشن گرفته می‌شود، ریشه‌های سیاسی این روز، اعتصابات و اعتراضات و جنبش‌ها، همه برای ایجاد آگاهی و هشدار نابرابری‌های مستمر بوده‌اند.
زنان در افغانستان در حالی امسال هشتم مارچ را پشت سر می‌گذارند که نگرانی‌های مضاعفی دارند.
هویت زنان در افغانستان از سالیان متمادی در ادامه مردان تعریف می‌شود. زن هنوز شخصیت حقوقی مستقل ندارد. زن در بهترین تعریف این‌جایی باز هم خواهر و مادر و هم‌سر است. اگر حرمت و احترامی یا حقی برای زنان قایل
می‌شوند، پیش از آن‌که به عنوان یک انسان باشد، برای خواهربودن و مادربودن و هم‌سربودن شان است.
بررسی وضعیت زنان در افغانستان از گذشته ها تا حال قناعت‌بخش نبوده، اما در بیست سال گذشته برخی زنان در پرتو علم و دانش و سایر آزادی های اجتماعی و سیاسی دست باز داشتند. با به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، متاسفانه امروز روز جهانی زن در افغانستان در حالی سپری می‌شود که همه زنان و دختران افغانستان حق تحصیل و کار را ندارند.
شماری از زنان و دختران، نا امید از آینده به روزنامه پنجره می‌گویند که امروز روز خیلی دشوار و نا امید کننده برای شان است. آنها از آینده نا امید هستند.
ناهید امید که دانش‌‌آموز صنف ده است می‌گوید:” روز جهانی زن را چگونه مبارک بگویم در صورتیکه حق تحصیل از من گرفته شده است.”
خاطره که تنها نان آور خانواده اش بود با چشمان اشک‌آلود قصه‌ی فقر و تنگدستی خانواده اش را قصه می‌کند و می‌گوید:” با آمدن طالبان من شغل ام را از دست دادم و امروز بیکار هستم. نمی‌دانم چگونه مصارف فامیل ام را پوره کنم.”
او می‌گوید که روز زن در افغانستان هیچ ارزشی ندارد، از گذشته ها تا امروز به هیچ زنی به صورت کامل حق و حقوق اش داده نشده است.
ای در حالیست که امسال روز زن در افغانستان، تحت امارات اسلامی در صورتی برگزار می‌شود که زنان و دختران حق تحصیل و کار را از دست داده‌اند.

نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button