آموزش نامحدود در شرایط محدود

گزارش: مهدی انصاری

هم‌زمان با گسترش فقر و محدودیت‌ها برای ادامه آموزش در افغانستان، یک آموزشگاه در غرب کابل زمینه آموزش رایگان را برای ده‌ها دانش‌آموز دختر و پسر فراهم کرده است.

مسوولان این آموزشگاه می‌گویند که این برنامه را بعد از به قدرت رسیدن طالبان راه‌اندازی نموده‌اند که بعد از به قدرت رسیدن این گروه تمام مکتب‌ها به روی دختر و پسر بسته شده بود. این آموزشگاه در غرب کابل موقعیت دارد و به نام آموزشگاه رفاه افغان‌ها، تحت حمایت مالی موسسه مطالعات صلح و رفاه افغان‌ها فعالیت می‌کند که نزدیک به 500 دانش‌آموز در بخش‌های مختلف به‌گونه رایگان آموزش می‌دهند.

یکی از استادان رضاکار در حال تدریس سوادآموزی به زنان

فاطمه محمدی، مدیر مسوول این آموزشگاه می‌گوید: «هدف ایجاد آموزشگاه این است که بتواند برای کسانی که از آموزش بازمانده است و بعد از تحولات اخیر در کشور ما که به وجود آمد و تمام مکتب‌ها به روی دختران و پسران بسته شده است بتواند آموزش رایگان را ایجاد کند.»
وی هم‌چنین می‌افزاید: «خودش با سه تن از همکاران خود این مرکز را با امکانات اندک ایجاد نمودیم که تا هنوز بیش از ۱۲۵ دانش‌آموز اعم از دختران و پسران به طور رایگان در حال آموزش و تعلیم در این مرکز هستند.»

هوا محمدی یک تن از آموزگاران این آموزشگاه می‌گوید: «ما این مرکز را به خاطر کسانی ایجاد نمودیم که از مکتب‌ها بازمانده و شرایط اقتصادی‌شان بسیار ضعیف است و ما بتوانیم یک راه امیدی برای این‌ها باشیم.»

هم‌چنان خانم محمدی می‌گوید که در اوایل ما امکانات از جمله تخته، میز، چوکی و حتی فرش نداشتیم. اما ما به راه خود ادامه دادیم و این انگیزه‌ای که داشتیم به آروزهای خود آهسته‌آهسته رسیدم.

راضیه فایزی یکی از دانش‌آموزان این آموزشگاه می‌گوید: «به مدت سه ماه می‌شود که از شروع درس‌ها می‌گذرد در این مدت خیلی تغییرات مثبت بالای زنده‌گی روزمره ما وارد شده و فهم و درک ما خیلی بالا رفته است.»
یکی دیگر از دانش‌آموزان این آموزشگاه هم‌چنان می‌گوید: «از زمانی که این آموزشگاه ایجاد شده و ما وارد این مرکز شدیم و درس می‌خوانیم، سطح نوشتن و خواندن ما خیلی بالا رفته است.»
در همین حال فامیل‌های این دانش‌آموزان خیلی خوش‌بین هستند که دختر و بچه‌های‌شان سواد یاد می‌گیرند.
هم‌چنان این دانش‌آموزان از این مرکز خیلی خوش‌بین هستند و می‌خواهند این مرکز ادامه پیدا کنند.
آن‌ها می‌گویند زن‌ها هم بیایند و سواد بیاموزند تا آینده بهتری داشته باشند.
خواست این دانش‌آموزان از حکومت طالبان این است که برای دختران اجازه تحصیل بدهند چون تحصیل حق هر زن و مرد این جامعه است.
در همین حال آموزگاران از دختران دانش‌آموز می‌خواهند که هیچ وقت تسلیم نشود و به راه خود برای کسب علم و دانش تلاش کند.

این مسوولان می‌گویند اگر حمایت مالی شوند و شهروندان از این برنامه حمایت کنند، می‌توانند این برنامه را توسعه و دانش‌آموزان بیشتری را آموزش دهند.
با سقوط حکومت پیشین افغانستان، چرخه اقتصادی شهروندان تا حدودی متوقف شده و شماری از شهروندان منابع درآمدشان را از دست داده‌اند. این امر جدا از تاثیر منفی روی معیشت مردم، بر آموزش دختران و پسران نیز سایه افکنده است؛ زیرا با تحولات سیاسی اخیر، مکاتب دولتی به‌گونه منظم فعالیت نداشت و بیشتر دانش‌آموزان، به‌ویژه دانش‌آموزان دختر، نتوانستند درس‌های‌شان را ادامه دهند. هم‌چنین مشکلات اقتصادی سبب شده که دانش‌آموزان نتوانند به کورس‌ها و مکتب‌های خصوصی مراجعه کنند تا این خلاء پر شود.

Back to top button