هیات نمایندگان زنان امریکا خواهان بازگشایی مکتب‌های دخترانه شدند

گزارش: مهدی انصاری
هیات نمایندگان زنان امریکا برای صلح و تعلیم و تربیه که در یک هفته‌ی گذشته به کابل سفر نموده است، به‌روز پنج‌شنبه، یازدهم حمل‌، در یک نشست خبری در کابل از مقام‌های حکومت طالبان خواهان هر چی زودتر باز نمودن دوباره مکتب‌های دخترانه و آزادسازی پول‌های منجمد شده‌ای افغانستان از سوی دولت امریکا شدند.
مسعوده سلطان، هماهنگ کننده سفر هیات در این نشست خبری گفت: «ما از مقام‌های طالبان می‌خواهیم تا آموزش را به همه دختران و پسران، به ویژه برای دختران دانش‌آموز صنف‌های هفتم الی دوازده‌هم از سرگیرند.»
خانم مسعوده سلطان، می‌گوید که ما در مدت یک هفته در کابل بودیم و همرای سازمان‌های غیردولتی، مقام‌های عالی رتبه وزارت معارف، د افغانستان بانک و وزارت مالیه ملاقات و گفتگو نمودیم.
که مقام‌های حکومت طالبان برای ما گفتند، دختران تا صنف ششم اجازه دارند که به مکتب‌ها بروند و برای دختران بالای صنف ششم هم اجازه خواهیم داد که به مکتب‌ها برگردد اما با یک مکانیزم جدید‌ و تا زمانی که امیر افغانستان اجازه بدهد.
وی هم‌چنین از دختران افغان خواستند که مثل پسران افغان هوشیار و قوی باشند.
در همین حال ریو‌کلوبی بریر، مدیر اجرایی مرکز در بین ادیان نیویورک می‌گوید: «در مدت یک هفته در کابل بودیم، دخترهای زیادی را ملاقات کردیم که کتاب‌هایشان را گرفته و برای مطالعه تا ناوقت شب به خانه‌های همسایه‌هایشان میرفتند.»
که این حرکت‌شان به آینده افغانستان، یک تحفه‌ی بزرگی هست که نباید این آروزهای دختران افغان از بین برده شود.
مدیا بنجامین، نویسنده و بنیانگذار سازمان صلح زنان گفت: «ما می‌دانیم که جوانان افغانستان تشنه علم و دانش هستند و ما این سفر را طرح‌ریزی کردیم تا از آغاز مکتب‌های دخترانه بزرگداشت کنیم، اما هنگامی که شنیدیم مکتب‌ها باز نمی‌شوند، این واقعا تکان دهنده است. ما این هفته را به داستان‌های ناامیدکننده دخترانه گوش دادیم.»
با این حال برخی از عالمان دینی پاکستانی نیز در نشستی بر فراهم سازی آموزش برای دختران در افغانستان تاکید ورزدیدند.
سید هاشم موسوی، از عالم‌مان دین پاکستانی گفت: «ما باید زنان و دختران را کمک کنیم، تا از فرصت‌های رشد اقتصاد کار بگیرند و به همین علت از دولت‌های مسلمان می‌خواهیم که برای بهبود آموزش دختران، سرمایه‌گذاری کنند.»
خطیب مولانا طیب قریشی، رییس خیبر پختونخوا گفت: «ما باید با همکاری فعالان جامعه مدنی برای اجرای رویکردهای خلاقانه و تحول فرهنگی در زمینه آموزش و توانمندسازی دختران و زنان، به ویژه برای بلند بردن میزان آموزش توسط دختران در تمام سطوح در کشورهای مسلمان، کار کنیم.»
از سویی هم، معاون دیده‌بان حقوق بشر، بار دیگر از مسدود ماندن مکتب‌های دوره‌های متوسطه و لیسه در افغانستان انتقاد می‌کند.
هیدر بار، معاون دیده بان حقوق بشر گفت: «یکی از چیزهای که ما آن را گفته‌ایم تا از سوی جامعه جهانی اجرا شود، پایان معافیت سفرهای برخی از مقام‌های طالبان است. ما سفرهای آنان را به برخی از جاها هم‌چون اوسلو، ژنیو، و در این اواخر به چین دیده‌ایم. ممنوعیت سفرها باید به عنوان مجازات بر آنان دوباره اعمال شوند و آنان نباید به عنوان حکومت مشروع شناخته شوند.»
از سوی دیگر، بانک جهانی روز سه‌شنبه هفته‌ای گذشته اعلام کرد که ۴ پروژه خود را در افغانستان که بالغ بر ۶۰۰ میلیون دالر می‌شود، به حالت تعلیق در آورده است. به گفته‌ی این بانک، این تصمیم در واکنش به اقدام طالبان صورت می‌گیرد که تحصیل را برای دختران دانش‌آموز بالاتر از صنف ششم ممنوع کرده است.
به گزارش رویترز، این پروژه‌ها قرار بود در بخش‌های چون زراعت، معارف و صحت از سوی سازمان‌ ملل متحد تطبیق شوند.
بانک جهانی می‌گوید که شرط تطبیق پروژه‌های این نهاد در افغانستان دسترسی مساویانه زنان و مردان به مزایای آن است و زمانی کار این پروژه‌ها دوباره آغاز خواهد شد که زنان و دختران به علت تبعیض از آن محروم نشوند.
بانک جهانی در ۱ مارچ مجوز استفاده از ۱ میلیارد دالر پول صندوق بازسازی افغانستان را برای مقاصد بشردوستانه صادر کرد. این پول از طریق سازمان ملل در افغانستان به مصرف می‌رسد.
آزاد سازی پول‌های منجمد شده افغانستان از سوی ایالات متحده امریکا، از مسایلی دیگری بود که در این نشست خبری روی آن گفت‌وگو شد.
در همین حال مدیا بنجامین، نویسنده و بنیانگذار سازمان صلح زنان گفت: «ما بالای دولت خود امریکا فشارهای زیادی آوردیم که تا پول‌های منجمد شده افغانستان آزاد شود چون این پول‌ها از مردم افغانستان است و اگر این پول‌ها منجمد شده آزاد شود میلیون‌ها کودک افغانستان از گرسنگی نجات پیدا خواهد کرد.»
این نشست خبری از سوی هیات آموزش و صلح زنان آمریکا درحالی برگذار می‌شود که در مدت دو هفته است که درب مکتب‌ها از سوی حکومت طالبان به روی دختران دانش‌آموز بالاتر از صنف ششم بسته است که واکنش‌های داخلی و خارجی را در پی داشته است.

Back to top button