ملا هبت‌الله آخندزاده به جامعه جهانی: حکومت ما را به رسمیت بشناسید

ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر گروه طالبان گفته است که آنان خواهان روابط “خوب و مثبت” با منطقه و جهان اند و از جامعۀ جهانی خواسته است که باید حکومت این گروه را به رسمیت بشناسد.

آقای آخندزاده روز جمعه ۲۹ اپریل (نهم ثور) در پیامی به مناسبت فرا رسیدن عید سعید فطر افزوده است: “افغانستان در صلح و امنیت جهان نقش خود را دارد. بر اساس این نیازمندی، باید جامعه جهانی امارت اسلامی افغانستان را به رسمیت بشناسد، تا همۀ مشکلات خود را در چهارچوب نورم‌ها و اصول دپلماتیک به گونۀ رسمی و مسوولانه حل نماییم.”

طالبان به تاریخ ۱۵ اگست سال گذشته بر افغانستان مسلط شدند و با آنکه بیش از هشت ماه از حاکمیت این گروه می‌گذرد، تا کنون هیچ کشوری حکومت آن گروه را به رسمیت نشناخته است.

پیش از این، امریکا و کشورهای غربی به طالبان گفته بودند که اگر در پی‌کسب مشروعیت جهانی اند باید حکومت همه‌شمول ایجاد کنند و به حقوق تمامی شهروندان افغانستان، به شمول زنان، دختران واقلیت‌ها احترام بگذارند.

اما طالبان این پیشنهادات را مداخله در امور داخلی افغانستان خوانده و گفته اند که به هیچ گونه فشار تن نخواهند داد.

رهبر طالبان بار دیگر گفته است که بر اساس توافق‌نامۀ دوحه، ایالات متحدۀ امریکا نباید در امور داخلی افغانستان مداخله کند. او در این پیام عیدی‌ خود، بر تطبیق ماده‌های این توافق‌نامه تاکید کرده و افزوده که به جای فشار بر آنان، باید بر اساس “روحیه و همکاری پیشرفت صورت گیرد”.

در پیام ۱۷ ماده‌ای رهبر طالبان که توسط ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی این گروه منتشر شده همچنین به موضوعات، تطبیق عفو عمومی، آموزش و پرورش، حقوق شرعی زنان، مبارزه با مواد مخدر و آزادی بیان اشاره کرده است.

با آنکه در ماه‌های اخیر گزارش‌های از نقض حقوق گستردۀ بشری توسط طالبان در اکثر ولایات افغانستان گزارش شد، اما آقای آخندزاده می‌گوید که این گروه به تمام مخالفان خود عفو عمومی اعلام کرده و آنرا در عمل تطبیق کرده است.

رهبر طالبان در این پیام عیدی‌اش در بارۀ مسدود ماندن مکاتب متوسطه و لیسۀ دختران اشارۀ نکرده، اما افزوده است: “بخاطر ترویج تعلیمات دینی و عصری در اطراف و اکناف دور دست کشور مکاتب و مدارس را افتتاح نموده و فضای مناسب امنیت را برای پیش‌برد تعلیم فراهم کرده است.”

اخیراً سازمان حفاظت از کودکان (Save the children) گفت که بررسی‌های آنان نشان می‌دهد که در ادامۀ بسته‌ماندن مکاتب دختران توسط طالبان، حدود ۸۰ درصد از دانش‌آموزان دختر در این کشور از آموزش محروم مانده اند.

این سازمان به تاریخ ۲۱ اپریل (اول ثور) در گزارشی گفت که از میان ۱.۱ میلیون دانش‌آموز دختر، ۸۵۰هزار تن آنان در حال حاضر به مکتب نمی‌روند.

بسته‌ماندن مکاتب دختران در افغانستان واکنش‌های را به دنبال داشته و در تازه‌ترین مورد، رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ ایالات متحده در امور زنان و حقوق بشر در افغانستان روز گذشته به صدای امریکا گفت که طالبان باید به خاطر عقبگرد از تعهد شان در مورد آموزش دختران و مسدود نگهداشتن مکاتب متوسطه و لیسۀ دختران به جدیت حسابده باشند.

رهبر طالبان همچنین گفته است که آنان به حقوق “شرعی” مردان و زنان احترام دارند و خود را به آن متعهد می‌دانند. به گفتۀ وی هیچ‌کسی نباید در این باره نگران باشد و “نه هم این موضوع بشری و عاطفی را برای اهداف سیاسی خود به عنوان ابزار به کار بگیرد”.

پیام عیدی رهبر طالبان در حالی منتشر می‌شود که در بیشتر از هشت از حاکمیت این گروه بر افغانستان، ملا هبت‌الله آخندزاده تا اکنون در انظار عام ظاهر نشده و نه هم ویدیویی یا تصویری‌جدیدی از او نشر شده است.

Back to top button